luni, 5 aprilie 2010

BACKMASKING-UL,PARANOIA SAU MESAJE “SUBLIMINALE”!?

Backmasking-ul este tehnica plasǎrii de mesaĵe vocale inversate în cadrul unor piese sau pasaĵe înregistrate.În momentul în care piesa este rulatǎ invers,mesaĵele devin audibile si inteligibile,dar de multe ori mesaĵele care sunt înregistrate prin aceastǎ tehnicǎ nu reprezintǎ cuvinte spuse inversat ci pur şi simplu expresii care fiind citite rapid în sens invers dau impresia unor fraze.

De-a lungu timpului aceasta tehnicǎ s-a folosit pentru a ascunde mesaje adresate celor care ascultǎ muzica respectivilor artisti (cicǎ, cuvintele spuse în anumite înţelesuri,iar inversate au un mesaj de “manipulare” ,de exemplu eu daca spun “avec”(fr.”cu”),inversat va ieşi “ceva” şi asta ar însemna cǎ zic “avec” pentru a-l induce în eroare pe cel care ascultǎ versurile şi astfel fǎcându-l şi pe respectivul auditor sǎ repete “avec” care de fapt este în rezonanţǎ cu “ceva”,astfel comportamentul uman fiind schimbat?;cercetǎtorii cu destulǎ influenţǎ au afirmat clar cǎ nu poate fi vorba de influenţe subliminale...oare?).

Ar exista şi posibilitatea ca inversând versurile sǎ fie pur şi simplu o întamplare sau o coincidenţǎ ca cele auzite sa aibǎ alt înţeles...(eu as zice ca nimic nu e intamplator..dar fiecare cu parerea lui..:)..)


Exemplu de paranoia : Queen – Another one bites the dust : Spus invers ar trebui sǎ se audǎ ”It’s fun to smoke marijuana” însa acest pasaj se aude doar dupa citirea intensivǎ a versurilor inversate în prealabil. Barbie Girl (Aqua), spusǎ inversat ar trebui sǎ aibǎ nişte versuri vag obscene. Nu are, este doar paranoia unor puşti care petrec prea mult timp pe net ... Stairway to Heaven are un pasaj inversat care seamanǎ cu o rugaciune pro-Satan, câteva cuvinte întelegându-se clar. O buna parte din interpretare este paranoia, şi asta o aratǎ şi ascultarea (Se inteleg totusi cateva expresii, printre care si ‘’sweet Satan”).

Şi totuşi, existǎ muzicieni care au folosit constant tehnica şi au şi recunoscut-o. De la Beatles pânǎ la Judas Priest şi Pink Floyd. Frank Zappa folosea destul de des tehnica pentru a masca obscenitaţile pe care casa de discuri nu îl lǎsa sǎ le foloseascǎ pe înregistrǎrile de studio.

Fie paranoia sau pur şi simplu un mesaj de ‘’manipulare’’ a comportamentului uman rǎmâne ca liberul vostru arbitru sa decidǎ în adoptarea unei atitudini în aceastǎ privinţǎ,de nepǎsare sau de credibilitate !!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu