vineri, 7 august 2009

drojdia de bere-un deosebit remediu pentru multe afectiuni



Cunoscuta din vechime, mai ales in panificatie, drojdia de bere este si un deosebit remediu pentru multe afectiuni.






Drojdiile sunt, in realitate, colonii microscopice de ciuperci. Se cunosc cam 1500 de specii de drojdie, care se reproduc asexuat sau prin inmugurire, in unele cazuri chiar prin diviziune. Se formeaza astfel un lant, in care o celula masoara in mod obisnuit intre 3 si 7 microni. Specia de drojdie numita Saccharomyces cerevisiae, cunoscuta sub denumirea de drojdie de bere, este folosita in panificatie si in fermentarea bauturilor alcoolice de mii de ani. In fotografia realizata cu ajutorul microscopului electronic, aveti imaginea unei colonii de drojdie de bere, marita de 2500 de ori la dimensiunea de 6x7 cm.

Drojdia de bere contine proteine (majoritatea aminoacizilor esentiali), toate vitaminele din complexul B, vitamina D, H, E (biotina), enzime, saruri minerale cu continut mare de potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor (12%), lipide (5-10%), glucide si anumite oligoelemente indispensabile vietii (seleniu, crom). Conform ultimelor cercetari, drojdia de bere are in alcatuire 16 aminoacizi, 14 minerale si 17 vitamine.

Actiuni terapeutice ale vitaminelor din complexul B:
B1 - eficienta in combaterea tulburarilor digestive, a celor cardiace, in tratarea depresiilor, a nevralgiilor si a oboselii;

B2 - utila in combaterea eczemelor, a imbatranirii pielii;

B3 - implicata in procese ce tin de echilibrarea sistemului nervos;

B5 - stimulent natural al glandelor corticosuprarenale, remediu anti-stres, mareste rezistenta la infectii;

B7 - neutralizeaza colesterolul, fiind deci indicata in obezitate; previne caderea parului;

B8 - utila pentru reglarea metabolismului proteinelor si grasimilor;

B9 - are efect antianemic, ajuta la mentinerea echilibrului hormonal;

B12 - actioneaza asupra sistemului nervos, marind puterea de concentrare, ameliorand cefaleele; contribuie la mentinerea echilibrului hormonal;

B15 - amelioreaza oxigenarea tisulara, este un remediu minune impotriva imbatranirii, ajuta la dezintoxicarea ficatului;

Cura interna este indicata in cazul anemiei, avitaminozei, rahitismului, demineralizarii, tulburarilor de crestere, intoxicatiilor, tulburarilor sistemului nervos, afectiunilor hepato-biliare, afectiunilor cardio-vasculare, bolilor digestive, diabetului zaharat, obezitatii, hiperglicemiei, hipercolesterolemiei etc.

Cura externa este recomandata pentru afectiuni ale mucoaselor (stomatite, afte bucale, ulceratii genitale, anale etc.) si pentru boli de piele (seboree, acnee, alopecie, psoriazis etc.).


Drojdia proaspata se consuma cu miere: la o lingurita de drojdie se adauga doua lingurite de miere de albine, frecandu-se amestecul pana cand se obtine o pasta omogena. Doza zilnica pentru un adult este de 3 lingurite de drojdie de bere, care se administreaza pe stomacul gol, dimineata, la pranz si seara.

Drojdia uscata se dizolva, de exemplu, in jumatate de litru de suc de morcovi (extras acasa cu storcatorul electric). Se folosesc doua lingurite de praf de drojdie uscata, se amesteca bine cu sucul si se pastreaza la frigider. Se bea intreaga cantitate de preparat intr-o zi, in 3 reprize.

Tabletele le gasim in farmacii si in magazinele naturiste, ele fiind extracte de drojdie prelucrate sub forma de comprimate. De regula, acestea sunt foarte eficiente in terapie, pentru ca sunt obtinute din culturi de drojdie selectionate astfel incat sa aiba o concentratie ridicata de seleniu si de vitamine din complexul B. Prospectele ofera indicatii de administrare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu